Bułki z kminkiem, grahamki |
Czas całkowity: 1 godzina
Ilość porcji: 8 sztuk
Poziom trudności: Łatwy
Wartość energetyczna na porcję: 220 kcal/białko 6g/węgle 42g/tłuszcze 3g
Przepyszne i naturalne przede wszystkim bułeczki pszenne z posypką z maku, kminku, sezamu czego tylko chcesz. Pusze, że aż rozpływają się w ustach.
SKŁADNIKI:
- 100g pszenicy
- 1/2 łyżeczki kminku
- 40g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250ml wody
- 400g mąki żytnej
- 20ml oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko
- mak lub sezam do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (thermomix):
- Do naczynia wsypać pszenicę i kminek i ustawić thermomix na 1 min/obroty na 10, przesypać
- Teraz do naczynia włożyć drożdze i cukier, wlać wodę i podgrzać w ten sposób: 2 min/37 st.C/ obr.1
- Dodać zmieloną pszenicę z kminkiem z pkt.1, mąkę, olej i sól i ustawić thermomix na: 1min 30s/wyrabianie
- Ciasto przełożyć gdzie indziej, przykryć i czekać aż urośnie w ciągu ok. 20 minut.
- Teraz gotowe ciasto podzielić np. n 8 części, uformować bułeczki i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia pod spodem. Znów zostawić na 20 min
- Nagrzać piekarnik do temp. 200 st.C
- Bułeczki smarujemy żółtkiem i posypujemy czymś, a pieczemy około 20min.
Dobierając odpowiednio wysokie proporcje wszystkich składników, możemy przygotować taki sam bochenek chleba, lub małe rogaliki. Wszystko wedle uznania i ilości materiałów w kuchni ;-)
Polecamy z miodem lub masłem, smakują wyśmienicie. Idealne na śniadania, kolacje i między posiłkami jako zakąsek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz