środa, 26 listopada 2014

Przepis na bułeczki grahamki

Bułki z kminkiem, grahamki
Bułki z kminkiem, grahamki
Czas przygotowania: 10 minut
Czas całkowity: 1 godzina
Ilość porcji: 8 sztuk
Poziom trudności: Łatwy
Wartość energetyczna na porcję: 220 kcal/białko 6g/węgle 42g/tłuszcze 3g


Przepyszne i naturalne przede wszystkim bułeczki pszenne z posypką z maku, kminku, sezamu czego tylko chcesz. Pusze, że aż rozpływają się w ustach.



SKŁADNIKI:

  • 100g pszenicy
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 40g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250ml wody
  • 400g mąki żytnej
  • 20ml oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • mak lub sezam do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (thermomix):

  1. Do naczynia wsypać pszenicę i kminek i ustawić thermomix na 1 min/obroty na 10, przesypać
  2. Teraz do naczynia włożyć drożdze i cukier, wlać wodę i podgrzać w ten sposób: 2 min/37 st.C/ obr.1
  3. Dodać zmieloną pszenicę z kminkiem z pkt.1, mąkę, olej i sól i ustawić thermomix na: 1min 30s/wyrabianie
  4. Ciasto przełożyć gdzie indziej, przykryć i czekać aż urośnie w ciągu ok. 20 minut.
  5. Teraz gotowe ciasto podzielić np. n 8 części, uformować bułeczki i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia pod spodem. Znów zostawić na 20 min
  6. Nagrzać piekarnik do temp. 200 st.C
  7. Bułeczki smarujemy żółtkiem i posypujemy czymś, a pieczemy około 20min.

Dobierając odpowiednio wysokie proporcje wszystkich składników, możemy przygotować taki sam bochenek chleba, lub małe rogaliki. Wszystko wedle uznania i ilości materiałów w kuchni ;-)

Polecamy z miodem lub masłem, smakują wyśmienicie. Idealne na śniadania, kolacje i między posiłkami jako zakąsek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz