Czas całkowity: 45min
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Łatwy
Wartości
energetyczne na kawałek:
1360 kJ/320 kcal/białko 6g
węglowodany 40g/tłuszcze 15 g
Składniki:
- · 150g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
- · 120g gorzkiej czekolady, minimum połowa, pokrojonej na kawałki
- · 2 jajka
- · 200g cukru
- · 300g mąki pszennej
- · 1 szczypta soli
- · 300ml mleka
- · 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Natrzeć formę masłem.
- Za pomocą miksera, lub noża rozdrobnić czekoladę na drobne kawałki i odstawić na bok.
- Zmiksować masło, jajka, cukier, mąkę, sól, mleko i proszek do pieczenia, a następnie wymieszać łyżką.
- Do gotowej masy dodać rozdrobnioną czekoladę i wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy na muf finki. Piec 30 minut w 180°C lub do uzyskania odpowiedniego złocistego odcienia.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia na 10 minut przed wyjęciem z formy.
- Można podawać na ciepło lub na zimno.
Inne warianty:
·
Podwójnie
czekoladowe muf finki: do środka każdej muf finki przed upieczeniem włożyć
kawałek czekolady.
·
Jagodowe muf
finki: ominąć punkt drugi. Zamiast czekolady w punkcie czwartym dodać
jagody (ok. 200 g), świeże lub mrożone i wymieszać.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBabeczki były bardzo dobre!
OdpowiedzUsuń