piątek, 21 listopada 2014

Muffinki z czekoladą

Czas przygotowania: 15min
Czas całkowity: 45min
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Łatwy
Wartości energetyczne na kawałek:

1360 kJ/320 kcal/białko 6g
węglowodany 40g/tłuszcze 15 g


Składniki:


  • ·         150g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
  • ·         120g gorzkiej czekolady, minimum połowa, pokrojonej na kawałki
  • ·         2 jajka
  • ·         200g cukru
  • ·         300g mąki pszennej
  • ·         1 szczypta soli
  • ·         300ml mleka
  • ·         2 łyżeczki proszku do pieczenia 


Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Natrzeć formę masłem.
  2. Za pomocą miksera, lub noża rozdrobnić czekoladę na drobne kawałki i odstawić na bok.
  3. Zmiksować masło, jajka, cukier, mąkę, sól, mleko i proszek do pieczenia, a następnie wymieszać łyżką.
  4. Do gotowej masy dodać rozdrobnioną czekoladę i wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do formy na muf finki. Piec 30 minut w 180°C lub do uzyskania odpowiedniego złocistego odcienia.
  6. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia na 10 minut przed wyjęciem z formy.
  7. Można podawać na ciepło lub na zimno.


Inne warianty:

·         Podwójnie czekoladowe muf finki: do środka każdej muf finki przed upieczeniem włożyć kawałek czekolady.











·         Jagodowe muf finki: ominąć punkt drugi. Zamiast czekolady w punkcie czwartym dodać jagody (ok. 200 g), świeże lub mrożone i wymieszać. 

3 komentarze: